Skönt med trä i händerna.
25 november 2013
18 november 2013
Toffla med katt
Tvättade min gamla moeibus i 40 grader i maskin.
Klippte upp och sydde ihop en toffla, men för hand, det blir lite för tungt för maskinen.
22 oktober 2013
Avigsidan ut
Tvåändsstickade fingervantar. 72 m z-tvinnat på 2,5 mm stickor.
Grön uppläggningstråd, 1 kedjevarv i början.
Och så kan man vända ut och in på dem för en lite suddigare look.
12 oktober 2013
Maskinmössa
Stickmaskin, är det nåt å ha?
Jag fick testa en sån här:
Digital varvräkning...
Lätt att tappa maskor när man byter färg:
Fast det är också väldigt lätt att fixa sen med en fet synål.
En timme och tre nystan eskimo senare:
Man stickar en tub, drar ihop ändarna och vänder den in i sig själv:
Vändbar maskinmössa!
På en och en halv timme kan man lära sig maskinen och sticka en varm tubmössa. Men med tre nystan eskimo och några strumpstickor kan man ju få till en mycket snyggare mössa med handkraft om man bara tar sig lite mera tid. Och tid har man ju.
03 oktober 2013
08 augusti 2013
Vitt fluff
Vet inte varför jag blev sugen på att sticka vintermössan så här mitt i sommarn, så här gjorde jag i alla fall:
Ett nystan vitt fluffigt garn, slängde etiketten men mössan väger 100 g. Det stod att man skulle ha 11–12mm-stickor men jag hade bara en 8,5mm-rundsticka hemma och det funkade, strumpstickorna som jag använde för hoptagning var 7 mm. Jag la upp 46 m, 1 v avigt sen 10 v slätstickning, vände arbetet och stickade ca 22 v innan jag tog ihop på detta vis: *2 m tillsammans och sen 5 m rätstickning * upprepa * till * vartannat varv men 5:an blir en 4:a nästa gång, och sen en 3:a osv. Dra en tråd igenom när det är en maska mellan hoptagningarna.
Ett nystan vitt fluffigt garn, slängde etiketten men mössan väger 100 g. Det stod att man skulle ha 11–12mm-stickor men jag hade bara en 8,5mm-rundsticka hemma och det funkade, strumpstickorna som jag använde för hoptagning var 7 mm. Jag la upp 46 m, 1 v avigt sen 10 v slätstickning, vände arbetet och stickade ca 22 v innan jag tog ihop på detta vis: *2 m tillsammans och sen 5 m rätstickning * upprepa * till * vartannat varv men 5:an blir en 4:a nästa gång, och sen en 3:a osv. Dra en tråd igenom när det är en maska mellan hoptagningarna.
29 juli 2013
Omstick tröja
Tog äntligen tag i tröjan och stickade om. Garnet tog slut så jag fick komplettera med ett mörkare garn till oket. Det är en tråd ullgarn och en tråd alpaca i hela tröjan.
Efter Handarbetarens fina tre-films-tröja. Men på stickor nr 7 la jag upp 130 m, 3 v resår. Stickade ca 55 cm innan jag pausade för armen. La upp 34 m för ärmen, 7 cm resår på stickor nr 6. Stickade ärmen ca 34 cm innan jag började öka med 1 m vart 4:e v och sedan vart 3:e v tills armen var lagom lång. Det blev en väldigt lång arm. Man skulle kunna börja öka tidigare och öka vart 3:e v hela tiden. Jag lämnade 12 m under armen och stickade upp resten av armmaskorna och tröjmaskorna på samma rundsticka. Stickade 11 cm innan jag började med raglanen som jag gjorde med två rätstickade m i mitten. Raglanen blev egentligen lite brant. Skulle ha börjat tidigare och tagit in vartannat v istället för varje. Man skulle nog ha kunnat börja redan när man satte upp ärmarna med tröjan. Halsen stickade jag på stickor nr 6, resår på 64 m i 22 cm.
16 juli 2013
Det är sjukt
Och sen ville jag sy ett par shorts. Tyg och knappar från nåt gammalt som ligger och skräpar. Men igår upptäckte jag att det är billigare att köpa ett par nya shorts än att köpa en dragkedja och sy shortsen själv. Det är så sjukt.
En liten kavaj
Först var det någon slags väst:
Som fick ett foder av ett gammalt kuddfodral, som kanske har tillhört militärsjukvården?
Sen fick västen armar. När man fodrar en jacka syr man som två jackor. Man syr ihop dem överallt förutom i sömmen jackans nederkant. Det är det kluriga momentet när man ska sy ihop det och få det rätt utan att sy in sig.
Man vänder jackan rätt genom den öppna sömmen i nederkanten.
Insydd ficka
Jag hittade ingen bra beskrivning på svenska på hur man syr en insydd ficka. Så här kommer en:
1. Börja med att klippa ut en mall hur sor du vill att ficköppningen ska vara. Jag valde 1,5 * 8 cm.
2. Använd mallen för att rita upp ficköppningen på tyget som ska utgöra själva öppningen + ett stödtyg. Stödtyget kommer inte att synas sen.
3. Nåla fast rätsidan av tyget som ska utgöra ficköppningen mot rätsidan av plagget på platsen där du vill ha ficköppningen.
4. Sy en söm så exakt som möjligt längs ovansidan och undersidan (ej kortsidorna) av den utritade mallen. Klipp sedan igenom både ficköppningstyget och plagg-tyget. En skåra i mitten av mallen och sedan ut i triangelform mot mallens kortsidor. Försök klippa så nära mallens hörn som möjligt utan att klippa för långt.
5. Stryk upp undersidan av ficköppningstyget.
6. Stryk ner ovansidan av ficköppningstyget.
7. Vänd in ficköppningen i plagg-tyget. Så här ser det ut från rätsidan nu:
8. Klipp extra-tyget på samma sätt som ditt ficköppningstyg:
9. På plagget insida: trä extratygets öppning över ficköppningen:
10. Stryk ner ovansidan och sidorna av fickan. Obs, ej nederkanten! Se till att den lilla triangelbiten från ficköppningstyget kommer ovanpå extratyget. Så här ser det ut på plaggets avigsida:
11. Pressa upp fickans underkant, och se till att pressa isär den lilla "läppen" på undersidan.
12.Pressa ner fickans underkant så att den möter ovankanten.
13. Vänd över plagget på rätsidan och vik upp fickans kanter och sy fast den lilla triangeln i fickkanten. Obs, sy bara över den lilla triangeln:
14. Nåla fast underkanten av ficktyget i underkanten av fickan, se till att få med ena halvan av det isärpressade extratyget. Du syr alltså längs den utritade linjen på extratyget:
15. Sy fast ovankanten av fickan med ovankanten av ficköppningen, se till att sy längs den uppritade kanten på extratyget.
16. Sy fast fickans kanter i varandra. Se till att få med den lilla spetsen på extratygets triangel. Klart!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)